Salade Nicoise

Een gemakkelijke, smakelijke en voedzame maaltijd die binnen een half uur op tafel staat.

nicoise

Een bakje cherrytomaatjes of 2 gewone tomaten
2 eieren
1 ui (liefst een rode)
1 limoen (of citroen)
250 gram verse sperziebonen
2 tenen knoflook
1 blikje tonijn in olie
400 gram krieltjes (liefst met schil)
Twee handjes sla naar keuze. Rucola smaakt er heerlijk bij.
Donkere olijfjes (optioneel)
Half bakje verse champignons (optioneel)
Ansjovis (optioneel)
Olie
Zout en peper
Dressing van azijn, olie, knoflook, zout en peper (goed door elkaar roeren tot het melkachtig wordt)

Verwarm de oven voor op 210 graden (hete lucht).

Was de kriel en snij ze in helften of in kwarten. Doe ze in een bakje en doe er wat olie, zout, peper en de uitgeperste knoflook op en roer alles door elkaar. Leg een vel bakpapier op je bakplaat en doe daar de aardappelen op. Tussen de 20 en de 30 minuten zijn ze gaar.

Haal de topjes van de sperziebonen en kook die in 8 minuten beetgaar. Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.

Als je voor champignons hebt gekozen deze tussendoor even in schijfjes opbakken.

Kook tussendoor ook de eieren. Breng ze aan de kook en laat ze dan 7 minuten koken. Afspoelen met koud water. Het is het lekkerste als er straks nog een beetje lopend eigeel in zit.

Tonijn laten uitlekken.
Ui pellen en doormidden snijden. Daarna fijne halve ringen snijden.
Tomaatjes halveren of in partjes snijden.
Tonijn op smaak brengen met zout, peper en limoensap (of citroensap).

Leg op de bodem van de borden wat sla. Doe alle groente (tomaten, bonen, ui in een kom en roer er met je handen de dressing door. Doe er dan ook de gebakken aardappelen door. Leg de porties op de sla. Gooi er wat olijfjes en/of champignons over. Snij het ei in parten en leg het er bovenop. Eventueel nog een beetje ansjovis. Als laatste nog wat tonijn en je bent klaar.

Dressing kun je naar eigen smaak kiezen. Zelfgemaakt of kant-en-klaar.

Smakelijk eten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 71 = 80