Eton Mess

 

Over het ontstaan van Eton Mess doen meerdere verhalen de ronde maar deze vind ik zelf wel de leukste. Tijdens de jaarlijkse cricketwedstrijden op de universiteit van Eton werden er traditioneel gebakjes geserveerd van merengue gevuld met slagroom en aardbeien. Tijdens een van deze wedstrijden is er iets gebeurd waarbij de gebakjes in de wagen van de bakker helemaal door elkaar geklutst zijn. In plaats van gebakjes schepte de bakker het “zootje” in kommetjes en serveerde het zo uit. Eton Mess (mess betekent zootje) was geboren.

Wat heb je nodig voor vier personen?

Slagroom (halve liter)
Verse aardbeien (of ander fruit) 500 gram
Merengue
Crema balsamico (of een andere crema)
Suiker en vanillesuiker.

Merengue kun je eenvoudig zelf maken.
3 eiwitten van verse eieren (zorg dat er geen spoortje geel in zit).
100 gram fijn kristalsuiker.
90 gram poedersuiker.
Snufje zout.

Verwarm de oven voor op 100 graden.
Ontvet de kom en garde en klop daarin de eiwitten. Snufje zout erbij doen. Als ze schuimig beginnen worden voeg je in een heel dun straaltje beetje bij beetje de kristalsuiker toe. Dan verder stijf kloppen tot je pieken hebt. Als je gekleurd schuim wil maken doe je er ergens halverwege je kleurstof in. Met een spatel de poedersuiker erdoor scheppen.
Leg bakpapier op een bakblik en smeer er de massa op uit. Laat dit 2 tot 2,5 uur drogen in de oven. Af laten koelen in de gesloten oven. Na het afkoelen kapot snijden of breken.

 

Snij de aardbeien en marineer ze met een crema en een klein beetje suiker of alleen met suiker. Je kunt ook een beetje balsamico-azijn Kneus ze een klein beetje zodat je ook iets vocht erbij hebt. Laat dit zo in de koelkast tot je gaat mengen.

Klop de slagroom stijf met een beetje suiker en/of vanillesuiker.

Voor je het gaan eten meng je alles luchtig door elkaar in een glazen kom. Bewaar een beetje merengue, fruit en sap om bovenop te leggen.

Je kunt alles vooraf maken maar pas mengen als je het gaat opeten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 29 = 33