Coq-au-vin

Vandaag had ik zin om een lekkere coq-au-vin te maken en omdat ik in het bezit ben van een slowcooker heb ik het daarin bereid.
Uiteraard kun je dit ook gewoon in je braadpan doen.

Een gerecht wat je zowel in de slowcooker als in de pan kunt maken.

Coq-au-vin-3

 

 

 

 

 

 

 

1 grote kip (in stukken)
Bakje kastanjechampignons
300 gram sjalotten of kleine uien
Wortelen (3 stuks)
3 teentjes knoflook
Een flinke greep sperziebonen (optioneel)
2 bakjes gerookte spekjes
2 takjes tijm
2 laurierbladeren
1/4 liter kippenbouillon (3 tabletten)
1/2 liter rode wijn
Boter
Peper en zout

De kip inwrijven met peper en zout en rondom even aanbraden.
Haal ze uit de pan. Het vet niet weggooien. Bak daar de spekjes in.
Terwijl de spekjes bakken maak je de uien of sjalotten schoon. Je mag ze heel laten maar de grotere exemplaren kun je het beste halveren.
Doe ze bij de gebakken spekjes en laat ze even meebakken.
Maak ondertussen de champignons schoon en snij ze in vieren of in tweeën. De wortelen schrapen en in schijfjes snijden. Knoflook schoonmaken en in stukjes snijden. Alle groenten en kruiden nu in de pan en even meebakken.
Doe de bouillon en de wijn erbij. Alles goed heet laten worden.

Coq-au-vin collage

Leg de kip in de slowcooker. Giet de hete groentemassa er bovenop. Stel de slowcooker in op de middelste stand en op 5 uur. Als je dit ’s morgens doet houdt de slowcooker je gerecht nog 8 uur warm dus is je eten klaar als je thuis komt.

Als je het in een pan op het fornuis maakt is alles na een paar uur wel gaar en op smaak. Gevogelte moet je vaak wat nazouten om goed op smaak te krijgen dus nog even goed doorproeven.

Je kunt het gerecht nu direct opeten of bewaren voor later. Na een dag rust smaakt het nog lekkerder. Opnieuw opwarmen kun je het beste wel in een gewone pan doen of in de oven. Als je het vocht liever wat gebonden ziet dan haal je alle vaste dingen uit het vocht en giet dat dan in een pan om het te binden met maïzena.

Extra tip:
Ik ben normaal nogal een “vette” kok maar wees in de slowcooker zuinig met vet. Dit komt allemaal bovendrijven en dat smaakt niet goed.
De vloeistof in de slowcooker altijd warm toevoegen omdat de slowcooker de hele massa moeilijk uit zichzelf van koud naar koken kan krijgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

72 + = 73