Clowns

Clowns. Ik heb er nooit iets mee gehad. Met geen tien stokken kreeg je mij als kind naar het circus en nog steeds ga ik er niet heen. Wat mij voornamelijk weerhield was de aanwezigheid van clowns. Die hoorden steevast bij een circus. Zeker, ik ben er heus wel een keer geweest anders zou ik ook niet kunnen weten dat ik er niks aan vond natuurlijk. Als de clowns opkwamen dan begon iedereen al te lachen. Ik heb nooit begrepen waarom.
Ze zeggen niks, dus dat kan het niet zijn. Ze vallen quasi onhandig over hun eigen voeten maar dat is zo overduidelijk nep dat ik dat eerder meelijwekkend dan lachwekkend vind.
Altijd vroeg ik me af wat er achter dat geschilderde gezicht zat. Door de jaren heen ben ik clowns ook eng gaan vinden.
Ten eerste is er al iets met het gezicht van zo’n clown. Vaak totaal uitdrukkingloos zoals je soms ook ziet bij mensen met een psychische stoornis. Als ik met iemand praat zie ik graag een levendig gezicht voor me dat reageert op wat ik zeg of doe.
Ik hou ook van voorspelbaarheid en voorspelbaarheid is bij clowns vaak ver te zoeken. Het gaat vaak maar om een pisstraaltje water dat plotseling uit een bloem spuit als je eraan ruikt maar toch… Ik moet er niks van weten.
Er zijn zelfs mensen die zo bang van clowns zijn dat er sprake is van een zogenaamde coulrofobie, een fobie voor clowns. Zo ver gaat het niet maar ik vermijd ze wel.
Ook de serie van Bassie en Adriaan die in mijn kinderjaren op televisie te zien was heb ik nooit begrepen.

De clowns zijn op dit moment weer volop in het nieuws omdat er wereldwijd mensen gebruik van een clownsvermomming om dingen te doen die niet door de beugel kunnen. Dan denk je: “Dat is ver weg in Amerika”. Maar niets is minder waar.
In Almere loopt een onverlaat in een clownspak mensen te bedreigen en kinderen bang te maken. Waar houdt die zich mee bezig? Heeft die niks beters te doen?

Wat mij betreft blijven de clownskostuums straks met Halloween in de kast en daar mogen ze tot in lengte van dagen blijven liggen ook.

 

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

49 + = 55