C2H60

Vandaag wil ik het eens hebben over C2H60 oftewel alcohol. Ik heb nu ruim een maand lang geen druppel gedronken en dat bevalt me prima. Zo goed dat ik het wel met de rest van de wereld wil delen.

Had ik dan een probleem met alcohol? Nee! Niemand heeft tenslotte een probleem met alcohol dus waarom ik wel?

Toch knaagde er iets en ik begon me bij elk glas af te vragen of het wel nodig was. Ik bedacht bij elk glas wat het met mijn lichaam deed.

Tot een jaar of zes geleden was er nog niks aan de hand. Ik was een gezelligheidsdrinker. Alleen als ik in een gezelschap was of in het weekend dan dronk ik mee en ja, ook best wel eens teveel maar dat was zeker geen probleem. Daarna kon je lichaam weer lekker de hele week herstellen en bijtanken (figuurlijk dan  ).

Zes jaar geleden stierf mijn vader direct of indirect (dat is niet belangrijk) aan de gevolgen van alcoholmisbruik. Omdat ik gedurende mijn hele leven heel wat heb gezien met betrekking tot alcoholmisbruik heb ik altijd keihard geroepen dat mij dat niet zou overkomen. Hetgeen ik dronk, dronk ik dan ook altijd heel bewust.

Het verlies van mijn vader hakte erin. Sowieso had ik de spreekwoordelijke 7 slechte jaren wel achter de rug. Spanningen en niet kunnen slapen worden al heel snel opgelost met een drankje. Je ontspant er lekker van en je valt snel in slaap. Wat is er lekkerder dan thuiskomen van je werk en op de bank ploffen met een wijntje of een biertje? Wat is er mis mee?

Misschien zit het alleen tussen mijn oren maar wat ik vind dat er mis mee is, is dat het een gewoonte wordt. Het wordt een gewoonte en als je het niet doet dan mis je iets. Noem je dat dan verslaving? Ik denk van wel. Omdat ik er genoeg van gezien had, heb ik altijd gezworen dat mij dat niet zou overkomen en toch drijf je ongewild en bijna ongemerkt die kant op. Ook dat twee glaasjes er haast automatisch drie worden en later vier enz… Dat vond (vind) ik erg en dat wil ik niet.

Zoals gezegd was en is dat iets wat ik absoluut niet wil. Ik ben eerst eens van alles gaan lezen. Onder andere op het forum van de site Minder Drinken. Overdreef ik niet? Ja, met sommige gedachten wel. GELUKKIG (en dat is bewust in kapitalen geschreven) kon in me in de meeste verhalen niet herkennen. Toch, hoe meer ik las en nadacht, hoe beter ik wist dat ik eigenlijk geen alcohol meer wilde drinken en ik heb de knoop doorgehakt. Op de site van Minder Drinken staat ook een soort van cursus. Hier kun je aangeven wat je wilt, stoppen of minderen en daarvan kun je een soort dagboekje bijhouden. Mijn persoonlijke doel is om drie maanden geen alcoholische drankjes te nuttigen. Na die drie maanden heb ik vakantie en dan zie ik wel weer.

Wat ik voor mezelf wilde weten is of ik wel kon stoppen en of ik wel zonder die drankjes kon. Als de dood ben ik dat ik een kant op zou kunnen drijven die ik niet op wil drijven.

En…het lukt. Het gaat prima. Ik hoef het niet. Het is gewoon in huis hoor! Er ligt bier en wijn in de koelkast dus ik kan het zo pakken. Mis ik het? Soms. Thuiskomen uit je werk is lekker met een glas wijn maar een glas met een lekker frisdrankje is ook prima.

Als je er zo intensief mee bezig bent dan ontdek je wel dat er in feite best veel mensen zijn die “een dingetje hebben” met alcohol. Nee, toegeven zullen ze het nooit maar ik weet haast zeker dat het eigenlijk wel zo is. Kijkt er nog wel eens iemand naar Utopia? Laatst had een inwoner een referendum uitgeschreven. De kijker kon kiezen voor wel of geen alcoholgebruik in Utopia. Omdat ik met het onderwerp bezig ben heb ik tijdens dat referendum goed opgelet op de reacties van de bewoners. Bij sommigen was op de gezichten complete paniek te zien omdat ze bang waren dat ze geen drankje meer zouden mogen. Als Utopia een afspiegeling is van de maatschappij dan……….???

Dit verhaal heb ik met jullie willen delen omdat ik denk dat het goed is dat er bewust mee omgegaan wordt. Ga ik nou nooit meer alcohol drinken? Ik ben echt niet roomser dan de paus en ja, ik vind het van tijd tot tijd ook gewoon lekker. Ik wil alleen niet verslaafd raken aan alcohol. In september heb ik vakantie. Dan is mijn doel bereikt. Drie maanden alcoholvrij. Misschien vier ik dat wel met een lekker glaasje bubbels. Wie zal het zeggen? Een boek met dit onderwerp wat ik van harte kan aanbevelen is “Hallo Muur” van Erik Jan Harmens.

hallo-muur-3d

 

2 antwoorden
 1. Edy
  Edy zegt:

  Vol bewondering jouw verhaal gelezen. Ja, je leest het goed vol bewondering.

  Het laatste gedeelte van mijn werkzaam leven heb ik bij Emergis gewerkt.

  En ik heb van dichtbij de problemen gezien.

  Wat ik zo knap vind van jou dat je onderkent dat er wel degelijk gevaar schuilt.

  De meesten zeggen : ik verslaafd ? Nee hoor,

  ik kan stoppen als ik wil.

  Volhouden zoals je nu bezig bent en ik bewonder jouw moed om het hier neer te schrijven.

  En ik hoop van harte dat veel mensen er een voorbeeld aan nemen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 88 = 94