Vandaag heb ik de Moskovische tulband gebakken naar een recept van Cees Holtkamp.
Het was mijn eerste kennismaking met Moskovisch deeg en ik heb er bijna mijn vingers bij opgegeten.
Cees legt in een filmpje op YouTube heel duidelijk uit hoe je de tulband moet maken.
Ik heb het ook nog een keer voor jullie uitgewerkt zodat alles op een rij staat en je kunt kiezen. Het filmpje is wel een aanrader. Daarvoor klik je even HIER.

130 gram rozijnen
110 gram bloem
20 gram maïzena
100 gram harde ongezouten roomboter (geen grasboter) uit de koelkast + een extra klont
5 eiwitten
6 eigelen
70 gram suiker en 50 gram suiker
Een halve theelepel zout
Rasp van een citroen
Bakpapier
Tulbandvorm
Poedersuiker

Wel de rozijnen 10 minuten in heet water.

Doe bloem en maïzena in een zeef en zeef dat op een stuk bakpapier.
Leg je stuk boter in de gezeefde bloem en snij plakjes van 5 mm.
Dat snij je weer in reepjes van 5 mm en daarna blokjes van 5mm.
Wrijf de boter door het meel zodat hij niet gaat plakken.
Vouw dan het papier dicht en zet het in de zeef in de koelkast.

Vet je vorm goed in met boter en bestuif hem met bloem.
Haal de rozijnen uit het water en doe ze in een theedoek en dep ze droog.
Zet je oven op 175 graden. Heteluchtoven op 170 graden.
Rasp de schil van de citroen en snij de citroen in twee helften.

Scheid de eieren in 5 eiwitten en 6 dooiers.
De eiwitten het best in een metalen kom die je eerst even vetvrij maakt met een citroen. Afvegen met een keukenpapiertje.
Doe het zout bij de eiwitten en sla ze stijf terwijl je af en toe wat suiker (70 gram) toevoegt.

Doe de citroenrasp bij het eigeel. Mix dit en voeg beetje bij beetje de suiker (50 gram) toe. Net zolang mixen tot het mengsel lichtgeel is.

Neem een schep geslagen eiwit en roer dat door het eigeel (familie maken).
Spatel daarna dit mengsel door het eiwit.
Neem het boter-bloem-mengsel uit de koelkast en spatel dat goed door het eimengsel.
Spatel er nu de rozijnen door.
Vul de vorm voor zeker 2/3 met deeg en bak hem in 25 tot 30 minuten gaar.
Controleer dit door er een lemmet van een mes in te steken.
Smelt een klont boter.
Schudt de tulband los op een bakpapiertje en wrijf over de bovenkant nog flink wat gesmolten boter.
Zet de vorm er weer over en laat hem afkoelen. De boter maakt dat je een lekker malse tulband krijgt met veel smaak.
Als hij genoeg is afgekoeld kun je er nog poedersuiker over strooien.

De tulband altijd eten op kamertemperatuur.

tulbandplakjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 1 =