Dit recept is voldoende voor twee liter soep. Dat is voor de meeste mensen te veel maar anders moet je gaan duvelen met stukken kreeft en dat is ook niks. De basis van de soep kun je prima in de vriezer bewaren als je teveel hebt. Het eerste deel van het recept is voor de basis van twee liter.
De basis van dit recept is van mijn favoriete “kookjuf” bij kookstudio “de Drie Hoefijzers”.

1 hele kreeft. Neem een voorgekookte uit de diepvries of vraag bij de visboer om een soepkreeft.
2 liter water
4 tabletten visbouillon
4 kleine uien of 2 grote
4 tenen knoflook
4 wortelen
2 stengels bleekselderij
1 venkelknol
2 eetlepels tomatenpuree
100 gram gezouten roomboter
8 afgestreken eetlepels bloem
4 laurierblaadjes
2 afgestreken theelepeltjes paprikapoeder

Als je een levende kreeft hebt kook die dan eerst in ruim water met zout. Het water kun je gebruiken voor de soep.

Haal het vlees uit schalen en poten en bewaar dat in de koelkast. De donkere massa bij de kop niet gebruiken. Kneus de schalen en de scharen door je mes erop te zetten en er met je platte hand op te slaan of gebruik een tang.

Snij al je groente aan stukken. Dat hoeft niet netjes want die worden later weggegooid.

Verhit de boter en gooi de schalen, de laurier en de groente erin. Even aanfruiten. Bak de tomatenpuree en het paprikapoeder even mee en bak op het eind de bloem nog even mee.

Voeg het water en de bouillonblokjes toe en laat alles zo’n drie kwartier zachtjes pruttelen. Af en toe over de bodem roeren zodat het niet aankoekt.

Daarna dit mengsel zeven. Je hebt nu de basis voor een heerlijke kreeftensoep.

Om de soep af te maken voor twee personen heb je nodig:

Halve liter kreeftenbouillon
Kreeftenvlees
50 ml slagroom.
25 ml cognac
Zout en peper
Verse dille of peterselie

Verwarm de bouillon en doe er de cognac in en de slagroom. Na toevoegen van de slagroom niet meer laten koken. Op smaak maken met zout en peper. Deze soep mag hoog op smaak zijn.

Leg het klein gesneden kreeftenvlees in de borden, schenk er de soep over en garneer met dille of fijngehakte peterselie.

Variatie: Klop de room half stijf, leg een dot in de borden en schenk daar de soep over waarna je er peterselie over strooit.

Als je de basis in de vriezer bewaard heb je geen kreeftenvlees meer. Je kunt dan eventueel los wat rivierkreeftjes kopen en of (reuzen)garnalen.

One comment on “Kreeftensoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + 4 =