Groentjes

Soms word ik wel eens een taalnazi genoemd. Dat klinkt erg negatief terwijl ik toch alleen maar erg gesteld ben op fatsoenlijk gebruik van de Nederlandse taal. Ik kan het echt niet laten om fouten te verbeteren. Tegenwoordig kan ik best zwijgen als er weer eens iemand schrijft dat ze morgen “gezellie gaat shoppe met me moeder en de kids” maar ik gruwel er wel van. Ik kan niet zwijgen als er op een pagina van een bedrijf fouten staan. Hoe wil je nou als bedrijf dat mensen je serieus nemen terwijl je niet fatsoenlijk foutloos kunt schrijven? Ik ben erg blij wanneer iemand mij op een fout wijst want hé…Ik ben niet roomser dan de paus, ik maak ook fouten maar…Vaak zijn de beheerders van de bedrijfspagina’s nog op hun tenen getrapt ook. Ik zou blij zijn en snel mijn fout corrigeren maar ja…Dat ben ik.

Ik heb ook een poosje een blog bijgehouden op Zeelandnet. Erg leuk en het werd goed gelezen. Als je wilt bloggen dan vind ik het ook wel een soort van verplichting aan je lezer om correct taalgebruik te bezigen. Die mening ventileer ik ook weleens maar dan word ik aangevallen door het hele bloggersgilde van Zeelandnet. Omdat ik mijn (grote) mond niet kan houden ben ik dan daar maar gestopt met schrijven.

Ik post zo af en toe maar eens in mijn eigen bescheiden blogje en ik vertrouw voor mijn fouten een beetje op Loes. Die wijst me daar fijntjes op en dat stel ik heel erg op prijs.

Ook in spreektaal worden er soms zulke gekke verbasteringen gebruikt. Laatst vroeg een vrouw me of ik me wel besefte hoeveel pijn zij wel niet had. Nou…Ik besefte me dat wel. Ik denk alleen niet dat zij besefte dat ze fout Nederlands gebruikte en dan moet ik dus echt op mijn tong bijten.

Bij een broodjeszaak werd me ooit gevraagd of ik er ook groentjes op wilde. Groentjes? Uuuuuhm…Wat? Bedoelde ze dat ik fijngehakte vlindertjes op mijn broodje zou krijgen? Had ze misschien een blik studenten open getrokken? Kreeg ik zo’n gesnipperde melkmuil op mijn broodje gezond? Nee…Of ik groente op het brood wilde en meer specifiek rauwkost.

Tegenwoordig staat het gewoon op veel menu’s in ook nog zogenaamd chique restaurants. Groentjes. Ze serveren groentjes en ik moet de chef serieus nemen. Nah…Dat gaat niet lukken.

Wat mij betreft…Geen #groentjes #kids #me #gezellie #hun #sjoppu enz… enz…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

39 + = 41